Sabtu, 29 Oktober 2016

Resepi Ayam Bakar Cili Padi

Resepi Ayam Bakar Cili Padi

 
 
Bahan-Bahan :

1 ekor ayam
Garam dan gula @ madu secukupnya
Sedikit sos tiram
Sedikit sos cili
Sedikit kicap

 
Bahan kisar :

1 btg serai
4 ulas bwg putih
5 ulas bawang kecil

10 tangkai cili padi (leh adjust lau nak tambah pedas)
1 inci halia
1 inci kunyit hidup

1 biji kiub ayam (lau xmau guna leh ganti belacan)
Sedikit minyak (saya guna olive oil)
 { semua bahan ni kisar atau tumbuk}
Cara-Cara :
- campur bahan kisar ngan sos tiram, sos cili, kicap, garam dan gula @ madu. Sapu pd keseluruhan ayam dan perap 1 jam atau semalaman dalam peti ais
- bakar dalam oven guna api atas bawah, suhu 200 c selama 45 minit atau 1 jam. Bergantung pd oven memasing. Tgok2 api, jgn kering sgt. Biar isi ayam tu lembab2 sikit. Leh gak bakar guna kuali ajaib, 
 pandai2 adjust api.
 



kredit : rarra sakura





Tiada ulasan:

Catat Ulasan